Piazza di Spagna en de trappen van Trinità dei Monti zijn enkele van de meest beroemde kunstwerken in openlucht ter wereld.
piazza-spagnaDe naam van het plein Piazza di Spagna (Spaans plein) is afkomstig van de Spaanse ambassade di eerst in de kerkelijke staat lag en na de hereniging van Italië in het Vaticaan.

Het paleis Monaldeschi, wat daarna de Spaanse ambassade werd en het Collegio
di Propaganda Fide zijn de oudste gebouwen van het plein.

De verbouwing van het pand wat daarna van Propaganda Fide werd, was in eerste instantie aangeboden aan Bernini en daarna aan zijn eeuwige rivaal Borromini, wat de nodige strijd heeft opgeleverd tussen de twee die ons door de kronieken bij zijn gebleven.

De trappen zijn het middelpunt van het plein. Deze zijn aangelegd tussen 1723 en 1725 om de kerk Trinità dei Monti aan de ondergelegen zone te verbinden.

Het voorjaar is de beste periode om de beroemde trappen te bewonderen want dan worden de treden gedecoreerd met honderen vazen met gekleurde azaleas

Het decor dat deze trappen bieden wordt vaak gebruikt voor modeshows en films, waaronder de onvergetelijke ‘Roman Holidays’ met Gregory Peck en Audrey Hepburn.

De fontijn die zich onderaan de trappen bevindt, de Barcaccia, bestond al eerder. Deze werd ontworpen door  Gian Lorenzo Bernini en zijn vader Pietro, die de fontijn rond 1628 hebben gebouwd.

De naam Barcaccia, wat sloep betekent, lijkt niet om zijn plaats in zo’n elegante omgeving waar veel adel woont. Volgens een legende was paus Urbanus II onder de indruk van een sloep die tot daar was aangevaren tijdens een overstoming van de Tiber. Dit kunstwerk zou geïnspireerd zijn door de vele sloepen die werden gebruikt om proviand te vervoeren over de Tiber tot aan de haven Porta Ripetta

Volgens een ander gerucht was deze fontijn, dat de vorm heeft van een zinkende sloep, een truc om de lage druk van de  watervoorziening te omzeilen.

De Britse dichter John Keats huurde samen met zijn vriend Joseph Severn een kamer bij ‘Casina Rossa’. Hier bracht hij de laatste maanden van zijn korte leven door. Keats is gestorven op 23 Februari 1821 op de leeftijd van 25 jaar, en zijn stoffelijk overschot rust samen met die van zijn vrienden Severn en Shelley op het protestante kerkhof in Rome.

In 1909 is Casina Rossa omgetoverd tot  een museum van Keats en romantische dichters.

Aan de andere kant van de trappen, parallel aan het museum, ligt het bijbehorende gebouw van Casina Rossa, waar in 1893 twee Engelse dames de theesalon ‘Babington’ openden. Hier kun je tot op de dag van vandaag nog steeds thee van een uitstekende kwaliteit proeven, samen met heerlijk Engels gebak.

Als je in plaats van tea time liever een espresso neemt.

Precies voor ‘De Sloep’ begint Via dei Condotti en een aantal meters verder vind je Caffè Greco, een caffè dat werd geopend in 1760 en dat nog steeds actief is.

Als je de lijst van de beroemde gasten ziet zou je je bijna afvragen of je van een bekende familie moet afstammen om hier een koffie te mogen drinken.

Piazza di Spagna is intens, uniek en geraffineerd, gevuld met geschiedenis.

Piazza di Spagna is onvergetelijk, zelfs als je het alleen maar op een foto ziet, daarom heeft Barista Italiano de sterke romige koffie in cups geschikt voor het Nespresso apparaat, naar dit unieke plein genoemd.

Piazza di Spagna, een geraffineerd evenwicht, probeer het meteen…