De Piazza Duomo is de essentie van Milaan.

Deze stad aan de Po heeft een modern, dynamisch imago maar Milaan heeft antieke wortels. De stad met de wolkenkrabbers is gesticht in 600 v.C. door de Keltische Belloveso.


piazza-duomoPiazza Duomo representeer
t het ‘zenuwcentrum’ van de stad, trefpunt van de inwoners van Milaan, van zakelijke relaties en van het volk, de verschillende accomodaties hebben het veranderen van de tijden perfect vergezeld.

Het huidige plein is een grote open ruimte dat wordt gedomineerd door het gotische bouwwerk van de Duomo. In het midden bevindt zich het ruitermonument van Vittorio Emanuele en daaromheen zie je galerijen, paleizen en gebouwen die getuigen van de historische gebeurtenissen in Milaan, zoals de ‘Arco di Trionfo’ die voorbijgangers ontvangt die door de galerij Vittorio Emanuele II lopen.

De constructie van de kathedraal is begonnen in 1386 met Gian Galeazzo Visconti en voortgezet gedurende ongeveer vijf eeuwen, of beter gezegd is de kathedraal nog niet af, want dankzij restauraties en onderhoud blijft deze ‘Eeuwige Fabriek’ maar actief.

Volgens een legende had Gian Galeazzo Visconti een keer gedroomd dat de duivel  die hem een aanbod deed: of de ziel van Gian Galeazzo gaat naar de hel, of hij zou een kerk bouwen waar de duivel wordt afgebeeld. Leggende of niet, maar het is een feit dat er ongeveer 96 vuurspuwers zijn afgebeeld met duiveltjes en demonen in de opdracht van Gian Galeazzo.

Ontdekkingen van de eerdere basilieken  van Santa Tecla en Santa Maria Maggiore, die zijn gesloopt om plaats te maken voor de enorme kathedraal, zijn in het nieuwe gebouw verwerkt, zoals het reliëf in rood marmer uit Verona met de beeltenis van acht apostels waaronder San Pietro, goed herkenbaar door zijn sleutels, die ooit deel uitmaakten van het koor van Santa Maria Maggiore bevindt zich nu in de noordelijke gang van de Duomo.

De tafel van het altaar bevond zich oorspronkelijk in de antieke basiliek waar hij werd verwijderd toen paus Martinus V  in 1418 het gebouw in kwam wijden.

Tijdens de zonsopgang weerspiegelt er een zacht maar intens licht dankzij het wit-rozige marmer uit de groeve van Candoglia. Het marmer werd vervoerd over de rivier Toce waarna het het meer Lago Maggiore heeft moeten oversteken om uiteindelijk via de waterwerken tot aan de fabriek kwam.

Het huidige Piazza Duomo werd langzaam gevormd vanaf 1330 toen Azzone Visconti de ambachtelijke activeiten wilde stimuleren die zich bevonden tussen de basilieken Santa Tecla en Santa Maria Maggiore. Daarom liet hij verschillende kroegen slopen zodat hij een handelsplein kon creëren, hij deed dus wat wij vandaag de dag een stadsvernieuwings project noemen.

Milaan is zeer zeker niet beroemd vanwege het mooie zonnige weer, maar dankzij de zuilengangen en de Galleria is het mogelijk om ook in de regen een wandeling te maken in een elegante omgeving.

De eerste steen van de galerij Vittorio Emanuele II werd gelegd door koning Vittorio Emanuele zelf in Maart 1865. Aan de kant van het plein zie je de weelderige boog ‘Arco di Trionfo’ en leidt tot aan Piazza della Scala, waar zich ook het Palazzo Marino, het gemeentehuis van Milaan bevindt.

Voor de bijgelovigen is er ook een Milanees ritueel volgens welk je drie rondjes om de achthoek die op de grond in de galerij ligt moet lopen. Op deze achthoek staan de wapens van de steden Milaan, Florence, Rome en Turijn. Je moet je voet op de stier, het wapen van Turijn zetten en vanaf daar drie rondjes om jezelf draaien om geluk te krijgen.

Waar moet je precies je voet zetten? Dat is makkelijk te zien aan het afgeleefde marmer.

Piazza Duomo is het goede leven in elk moment. Deze cafeïnevrije koffie in capsules van Barista is de geschikte voor elke gelegenheid.

Waar wacht je op? Probeer nu onze koffie!