Piazza Navona is elegant en apart en valt op vanwege de elliptische vorm omdat het afstamt van het Stadio di Domiziano (86 n.C.). Dit stadion was 276 meter lang, 54 meter breed en had plek voor meer dan 30.000 toeschouwers. Enkele overblijfselen hiervan zijn nog steeds zichbaar.
piazza-navonaDe naam ”Piazza Navona’‘ stamt misschien af van het vroegere gebruik van deze zone. Hier werden ooit gymnastiek competities georganiseerd, of ‘agones’ zoals dat in Latijn heet en dit werd weer ‘nagone’ in de volksmond genoemd, wat op haar beurt wel eens in ‘Navona’ kan zijn veranderd.

Er gaat ook een gerucht dat de naam afstamt van het gebruik van het plein om zeeslagen na te spelen . Het oorspronkelijke plein dat er vóór Piazza Navona lag was namelijk concaaf en dus ideaal om vol te laten lopen wanneer men zich wilde verfrissen gedurende periodes van extreme hitte.

Tot op de dag van vandaag is er nog steeds sprake van een soort competitie  op het plein, namelijk tussen de schilders die hun kunstwerken overal uitstallen en tussen de straatartiesten zoals muziekanten, acteurs en jongleurs. Daarom is Piazza Navona een groot podium voor een lang, kleurrijk evenement, een ononderbroken show van improvisie.

In de kerstperiode is het plein altijd vol met kerstkraampjes van elk soort, van beeldjes voor het kribbetje tot etenswaar, cadeau-ideëen en speelgoed.

Wanneer de Befana aan komt aanvliegen, de heks die altijd met Driekoningen komt op de nacht tussen 5 en 6 Januari, neemt ze allles weer mee.

De dag daarna pikt Piazza Navona haar drukke leven weer op met de artiesten en toeristen die tussen de drie fonteinen van het plein lopen.

De Fontana dei 4 Fiumi, wat de fontein van de vier rivieren betekent, is een eyecatcher die voor de kerk van Sant’Agnese in Agone ligt en dit laat een interpretatie zien van de rivaliteit tussen twee belangrijke architecten uit het Barok tijdperk, namelijk de Napoletaan Bernini en de uit Tessino afkomstige Borromini.

De Chiesa di Sant’Agnese werd oorspronkelijk ontworpen door Rinaldi, maar later onder leiding van Borromini kwam de uiteindelijke struktuur tot stand met de concave gevel en de twee torens.

Het gerucht gaat dat Bernini, de ontwerper van de Fontana dei 4 Fiumi, de spot heeft willen drijven met zijn beroemde collega en rivaal door de het standbeeld van de rivier de Nijl met een geblindoekt oog weer te geven zodat het de kerk niet hoeft te zien. Het standbeeld dat de  Rìo della Plata uitbeeldt houdt een hand voor haar oog om zich te beschermen tegen een eventuele instorting van het gebouw.

Het lijkt erop dat Borromini hierop heeft willen antwoorden door voor de kerk een beeld van Sant’Agnese te plaatsen met haar hand op haar hart en een verontruste uitdrukking.

De fontein was voltooid voordat de kerk werd opgeleverd, maar de interpretatie van het volk blijft intrigerend.

Daarom volgen de spanningen op Piazza Navona tussen water en steen en rechte lijnen en bogen zich op om in een subliem en harmonieus resultaat te komen.

Met onze koffie Piazza Navona, beschikbaar in capsules die geschikt zijn voor het Nespresso apparaat, willen wij dit prachtige en fascinerende plein eer aandoen.

Sterke Italiaanse espresso in cups, dat is waar onze Piazza Navona voor staat. Om je elke keer de emotie te geven alsof je aan een tafeltje op dit plein zit terwijl je het komen en gaan van de toeristen ziet, of de sensatie dat je de Romeinse nacht ingaat wanneer alles stopt en je alleen nog maar de zang van de fonteinen hoort.

Piazza Navona, een geraffineerd evenwicht, probeer het meteen…