Piazza San Marco is het enige plein van Venezië, want alle andere ruimtes in de stad die ooit van de doges was die op een plein lijken worden ‘velden’ genoemd.
piazza-san-marcoOp Piazza San Marco kun je de geschiedenis terugvinden van de ‘Serenissima’, ofwel de Republiek Venetië, waarvoor de zaken met het Oosten ooit de belangrijkste bron van rijkdom vormde.

De eerste doge, zoals de staatshoofden van de Republiek van Venetië werden genoemd, werd in 697 gekozen en de laatste heeft zich overgegeven aan Napoleon in 1797, ook al was de afgang van de ‘Serenissima’ al eerder begonnen met de ontdekking van Amerika en de nieuwe handelsroutes.

Piazza San Marco is een wereldplein want eeuwen lang hebben Europese en Oosterse culturen en goederen  zich hier gemengd. Je kunt je  geen plek  bedenken waar het geritsel van zijde, de geuren van kruiden en het geluid van verschillende talen dezelfde magie heeft als op het San Marco plein.

Het plein dat tussen de zee en de hemel hangt in een samensmelting van tijden en verhalen lijkt in de periode van Carnaval nog surrealistischer.

In de basiliek bevinden zich de overblijfselen van de evangelist San Marco, daarom is het belangrijkste monument van het plein naar hem genoemd.

De bouw van deze prachtige basiliek met Grieks-Byzantijnse invloeden, is begonnen in 1063. Het gebouw heeft een gecompliceerde achitectonische struktuur met 8000 vierkante meter mozaïek en vijf  koepels.

Naast de basiliek bevindt zich het Palazzo Ducale, ooit de zetel van de politieke macht van de Republiek. Het  beeld van wat dat tegenwoordig wordt weerkaatst op het water van het bekken van San Marco is het resultaat van een hereniging van drie verschillende vleugels van dit paleis die in verschillende periodes vanaf de tweede helft van de 14e eeuw zijn gebouwd.

De sierlijkheid van het kant op de voorgevel laat niet vermoeden dat het om een paleis van de macht gaat.

De gratie van de brug ‘Ponte dei Sospiri’ lijkt meer op  een brug voor minnaars in plaats van gevangenen die over dit kleine bruggetje naar de gevangenissen in het paleis werden vervoerd.

Voor het paleis bevindt zich de klokkentoren, ook dit gebouw heeft verschillende restauraties en veranderingen ondergaan in de loop van de eeuwen.

In de 12e eeuw nam de klokkentoren de plaats van de uitkijktoren in en in 1500 werd deze tot de huidige toren verbouwd met de toevoeging van de ruimte voor de klokken, en tussen 1537 en 1549 heeft Sansovino de galerij voltooid.

Op 14 Juli 1902 is de klokkentoren bijna volledig ingestort. De nieuwe identieke klokkentoren is geopend in 1912.

Een informatie wat vooral de fans van de crime tours op prijs zullen stellen is dat waar de twee kolommen waar de mensen die van de laguna afkomen langslopen ooit doodstraffen werden uitgevoerd.

Een kolom is bekroond met het standbeeld van San Teodoro, de eerste beschermheer van Venetië, en bovenop de andere kolom is de beroemde leeuw van San Marco weergegeven.

Het plein is omringd door Procuraties, de lange galerijen die je ziet waren ooit de accomodaties van de Officieren van San Marco, een hoge onderscheiding die werd toegekend aan de bestuurders van ‘La Serenissima’, de Republiek van Venetië.

In deze galerijen werden de eerste café’s geopend en een daarvan, Caffé Florian, dat werd geopend in 1720, is het oudste koffiehuisje van Italië.

Een lekkere espresso proeven in de sfeer van Piazza San Marco is een ultiem genot.

Om de herinnering aan de emotie van Venetië tot leven te brengen heeft Barista Italiano ‘San Marco’ bedacht, een koffie die wordt bewaard in cups voor je espresso machine en die onstaat door de alchemie tussen Arabica bonen, zacht en betoverend vanwege de fascinerende geuren.

Probeer nu meteen…